Ştiri


Un palat de 4 milioane de euro din centrul Bucureştiului, furat de sub nasul sindicatelor

postat 7 apr. 2017, 22:39 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 7 apr. 2017, 22:40 ]

https://sites.google.com/a/ugsr.ro/uniunea-generala-a-sindicatelor-din-romania/stiri/_draft_post/images.jpg
Evenimentul Zilei, vineri, 7 aprilie 2017, autor Roland Cătălin Pena, foto, Marius Vlad:

Clădirea de pe bulevardul Regina Elisabeta evaluată la patru milioane de euro, a trecut de la un proprietar la altul cu acelaşi nume, UGSR, printr-o "inginerie" incredibilă. Parchetul  s-a spălat pe mâini, dar instanţa i-a pus pe procurori să refacă urmărirea penală.

Dispariţia patrimoniului sindicatelor comuniste este un subiect despre care se pot scrie romane fluviu. La sfârşitul anului 1989, în conturile Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) se găseau 4,7 miliarde de lei vechi şi 2,8 milioane de dolari. Sindicaliştii, vreo opt milioane, erau, pe hârtie, şi proprietarii a zeci de hoteluri şi vile, sute de baze sportive, mii de apartamente, zeci de case de cultură, maşini, autobuze, etc. Din 1990 încoace au existat sute de reclamaţii, plângeri, procese, însă nimeni nu a fost găsit vinovat de devalizarea acestei uriaşe bogăţii,

continuarea pe EVZ.ro

Acuzaţii grave: Din patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor au dispărut aproape trei milioane de dolari

postat 5 dec. 2016, 23:59 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 6 dec. 2016, 00:00 ]

Uniunea Generală a Sindicatelor din România este o organizaţie a cărei istorie a împlinit în august 110 ani. În 1990, destinul Uniunii a intrat într-un con de umbră. Patrimoniul acesteia, valorând mai multe zeci de milioane de dolari, din care aproape trei milioane de dolari bani lichizi, a dispărut.Marin Iancu, preşedintele UGSR, ales în 2014, spune că a depus deja o plângere penală în privinţa patrimoniului Uniunii.
”În 1989 UGSR avea 4,7 milioane de lei, în conturi – la valoarea de 24 de lei pentru un dolar – şi 2,7 milioane de dolari la Banca de Comeţ Exterior. În total, 2.895.833 dolari. La aceşti bani se adaugă clădiri de patrimoniu, mii de hectare de terenuri, case de odihnă şi tratament, casele de cultură ale sindicatelor, în valoare de mai multe zeci de milioane de dolari. În 1990 s-a spus că UGSR era o organizaţie comunistăv şi i s-au luat bunurile de către noile sindicate formate. Atunci au dispărut toţi banii, iar o treime din terenuri şi clădiri au fost întrăinate ilegal”, ne-a spus Marin Iancu.

...continuarea pe Libertatea.ro. Autor, Sorin Golea

România furată | Pețitorii averii sindicatelor

postat 1 nov. 2016, 22:30 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 1 nov. 2016, 22:30 ]

https://sites.google.com/a/ugsr.ro/uniunea-generala-a-sindicatelor-din-romania/stiri/_draft_post/download.jpg
Averea sindicatelor comuniste, adică paradisul pierdut al clasei muncitoare, este şi acum disputată, la aproape trei decenii de la Revoluţie. Zecile de hoteluri, complexuri balneare, case de vacanţă şi tratament sunt atât de valoroase încât doritorii aruncă în luptă comisioane ce ajung chiar şi la 50 de milioane de euro.
(vezi aici video)

Zeci de hoteluri, case de tratament şi odihnă, vile, pe scurt patrimoniul sindicatelor de dinainte de 1989, sunt disputate şi acum, la aproape 27 de ani de la Revoluţie.

Cu o valoare de inventar de aproape 40 de milioane de euro, mult inferioară celei reale, de piaţă, fosta avere a sindicatelor comuniste atrage, şi azi, mulţi doritori: de la confederaţii sindicale post-decembriste, până la autorităţi locale şi centrale şi rechini imobiliari.

În 1989, sindicatele controlau zeci de hoteluri şi chiar staţiuni întregi: pe litoral, la Eforie Nord, hotelurile Petrolul şi Traian şi la Năvodari, Delfinul şi Tabăra Internaţională de Copii şi Tineret. Pe valea Prahovei, la Predeal, hotelul Carpaţi din Predeal. Pe valea Oltului, la Căciulata, Traian şi Vila Flora. Pe valea Cernei, la Băile Herculane, aveau două - Domogled şi Dacia.

Sindicaliştii mai administrau şi hotelul Montana din Covasna, Lebăda de la Amara, Parâng din Băile Olăneşti, Muncel şi Padiş din Băile Felix, Crăiasca de la Ocna Sugatag Marmaţiei,Venus din Slănic Moldova, Complexul Sanatorial din Sângeorz-Băi, cel hotelier Oltenia din Băile Govora, şi două case de odihnă la Vatra Dornei.

Staţiunile Voineasa, Vidra şi Soveja erau în folosinţa sindicatelor. Voineasa ridicată chiar de la zero.

Toate au fost administrate, până în Decembrie 1989, de Uniunea Generală a Sindicatelor din România - UGSR, singura confederaţie din statul comunist.

„Nu trebuie să uităm că acest patrimoniu este creat de generaţii de salariaţi, unde marea majoritate astăzi sunt pensionari. La momentul 1989 erau 7,5 milioane de membri de sinidcat, iar azi 4,7 sunt pensionari, din asigurările sociale de stat. În momentul 89 erau 17 baze de tratament, balnear şi odihnă, cu peste 20.000 de locuri pe serie, 37 de case de cultură în toate reşedinţele de judeţ şi nu numai, şi un număr foarte mare de terenuri sportive, baze sportive, mii şi mii de hectare, vorbim de 4,7 milioane de lei aflate în conturile băncilor şi 2,7 milioane de dolari”, spune Marin Iancu, preşedinte UGSR.

Marin Iancu conduce actualul UGSR. El susţine că uniunea nu a fost niciodată desfiinţată şi consideră că întregul patrimoniu i-ar aparţine.

La fel susţine şi Dragoş Frumosu, preşedintele Confederaţiei Generale a Muncii - Uniunea Generală a Sindicatelor din România, pe scurt CGM-UGSR. Şi această organizaţie sindicală cere zecile de hoteluri, vile şi case de vacanţă. Dragoş Frumosu spune că întreaga avere a sindicatelor comuniste a fost fraudată.

„De-a lungul timpului există și sunt pe rol dosare, sunt pe rol rezoluții DNA care scot la iveală această fraudă şi cred că aceste instituţii ale statului sunt singurele în măsură să ia anumite decizii împotriva celor care au gestionat fraudulos acest patrimoniu, el trebuie refăcut în totalitate, văzut ce a fost în 1990 şi lucrurile puse pe adevărul rol. În mod normal este proprietatea UGSR, el ar trebui să se întoarcă aici pentru că deposedarea de acest patrimoniu a fost făcută în mod ilegal”, spune Dragpș Frumosu.

Mişcarea sindicală apare prima data în Romania în 1906, când este înfiinţată Uniunea Generală a Sindicatelor. În 1945, UGSR devine Confederaţia Generală a Muncii (CGM), pentru ca, în anul 1966, să revină la denumirea de UGSR, păstrată până în decembrie 1989. În 1990 apar Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR), Confederaţia Frăţia şi Cartel Alfa. Ele îşi împart patrimoniul UGSR.

În 1997, după divizări, fuziuni şi reorganizări, instanţele recunosc drept reprezentative la nivel naţional patru organizaţii sindicale: CNSLR Frăţia, Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNS) Cartel Alfa, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Blocul Naţional Sindical (BNS). Patrimoniul UGSR este reîmpărţit în baza unui arbitraj internaţional. În prezent, pe lângă cele patru organizaţii au mai apărut CNS Meridian, dar şi UGSR şi CGM-UGSR. Acestea din urmă se declară continuatoarele mişcării sindicale din 1906. Ele revendică întreg patrimoniul UGSR, din 1989. În acelaşi timp, organizaţiile sindicale apărute după Revoluţie nu recunosc legitimitatea UGSR.

În 2016, Uniunea Generală a Sindicatelor din România mai deţine un singur activ, şi acela câştigat în instanţă: o clădire de patrimoniu, amplasată pe bulevardul Regina Elisabeta din Capitală. Aici, UGSR îşi are oficial sediul. Restul activelor se află în administrarea confederaţiilor sindicale post-revoluţionare şi sunt contestate în instanţe.

Se autointitulează ca şi continuatorii de drept ai UGSR. În felul accesta au reuşit să păcălească judecătorii şi au pus mâna pe acest patrimoniu înstrăinând o parte, rămând în paragină altă parte - CNSLR Frăţia şi Cartel ALFA. Ulterior cele două au fuzionat şi au apărut în 94 CSDR şi BNS. Şmecheria e foarte simplă: UGSR nu a fost desfiinţat niciodată. Această denumire nu a fost înregistrată. După 90 s-a profitat de pe urma neînregistrării şi la fiecare acţiune cele patru confederaţii sindicale interveneau spunând că nu au calitatea, că UGSR nu există”, spune Dragoș Frumosu.

„Apariţia unor persoane care după 25 de ani inventează diferite structuri ca să justifice, pare destul de speculativ. Întrebarea simplă este ce au făcut 25 de ani. Astăzi încearcă fictiv, pe structuri care arată democraţia în construcţia sindicală, că fac nişte fantome organizaţii, care nu au o structură solidă, ele nici nu sunt măcar reprezentantive conform legislaţiei în vigoare pentru că nu au calitatea şi capacitatea de a atrage membrii în structura respectivă şi care au o singură temă - recuperarea patrimoniului”, spune Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa.

Reprezentanţii UGSR au sesizat şi Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu preluarea patrimoniului sindical din 1990. UGSR susţine că s-a ajuns la conflictul actual după ce averea sindicatelor comuniste ar fi fost preluată în baza a două documente falsificate, intitulate „Proces-verbal de predare-primire a patrimoniului” şi „Tranzacţie Generală”. Documentele au fost semnate pe vremea când la conducerile celor mai mari confederații sindicale, CNSLR, CNS Cartel Alfa şi CSI Frăţia, erau Victor Ciorbea, Liviu Luca şi Miron Mitrea.

„Procurorii au stabilit că există probe şi indicii temeinice, constând în înscrisuri şi hotărâri judecătoreşti, care atestă comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri oficiale, cu referire la documentul intitulat Tranzacţie Generală, datat noiembrie 1991. Acest document prezintă menţiuni vădit contrare realităţii, fiind întocmit cu scopul precis de preluare fără bază legală a patrimoniului UGSR. De asemenea, documentul fiind accesoriu unui proces-verbal din 1990, este fals şi din acest punct de vedere”, spune Livia Săplăcan, purtător de cuvânt DNA.

Plângerea a fost înaintată, însă, prea târziu, astfel că anchetatorii nu au putut decât să constate că faptele s-au prescris. Miron Mitrea şi Victor Ciorbea nu au dorit să comenteze situaţia. Liviu Luca se află, în prezent, în penitenciar. El a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, în iulie 2016, în dosarul Petromservice în care a fost acuzat de fraudarea bugetului sindical.

CNSLR, Confederaţia Frăţia şi Cartel Alfa fondează, în 1992, societatea comercială Sind România. Firma preia în administrare întreg patrimoniul UGSR. Fiecare dintre organizaţii deţine 33,3% din acţiuni. Acestea sunt reîmpărţite în 1997, ca urmare a reorganizării mişcărilor sindicale: CNSLR Frăţia deţine 36,87% din acţiuni, CNS Cartel Alfa - 27,9%, iar CSDR şi BNS - câte 17,44%. În acţionariat ajunge şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR), cu 0,35%. În 2010, fiecare dintre cele patru confederaţii îşi înfiinţează propria societate comercială, iar acestea primesc în administrare, de la Sind România, un număr de hoteluri aferent procentului de acţiuni deţinute. SC BN Sind (deţinută de BNS), SC Alfa Hotels (CNS Cartel Alfa), SC Sind Tour Trading (a CNSLR Frăţia) şi SC CSDR Sind (a CSCD) administrează fiecare câte cinci mari hoteluri, cărora se adaugă vile şi case de vacanţă.

Directorul SIND România susţine, însă, că preluarea activelor nu s-ar fi făcut în baza procesului-verbal incriminat, ci printr-o hotărâre judecătorească.

„Predarea patrimoniului s-a produs în baza statutului CNSLR şi nu în baza procesului-verbal contestat. Constatarea nulităţii acestui proces-verbal nu produce niciun folos, practic, reclamantei, atâta timp cât preluarea patrimoniului de către CNSLR s-a făcut în baza statutului Confederaţiei, ce nu a fost desfiinţat sau anulat printr-o hotărâre judecătorească, ci, dimpotrivă, legalitatea sa a fost recunoscută printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă”, spune Adrian Boaje, director general Sind România.

Fără a avea un proprietar clar, ci doar administratori care sunt contestaţi în instanţe, patrimoniul sindicatelor a atras şi interesul altor actori: administraţii publice locale şi diverşi afacerişti dispuşi să se asocieze cu acestea, ba chiar şi autorităţi centrale.

Astfel de situaţii se întâlnesc la Amara, la Soveja, la Voineasa şi Vidra.

„I s-a reconstituit Obştei Berceşti-Vlădoi toată suprafaţa de teren pe care noi o deţinem în staţiunea Vidra. În aceste condiţii, evident, am fost puşi în situaţia de a contesta actele respective administrative. Litigiul pe care îl avem la staţiunea Soveja, cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, Cazul Amara, şi acolo ne aflăm în litigiu în două cauze, în care s-au demolat nişte construcţii de pe plajă, constucţii care, evident, ne aparţin nouă”, spune Adrian Boaje, director general Sind România.

Gheorghe Sohodoleanu, viceprimarul staţiunii Amara, care ocupă şi funcţia de primar interimar, nu a dorit să comenteze situaţia.

Fostul primar al Amarei, Victor Moraru, ajuns, între timp, preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, s-a dovedit a fi de negăsit.

La Năvodari, autorităţile au decis, în 2011, prin hotărâre de consiliu local, să preia tabăra internaţională de copii. Sind România a chemat în judecată autorităţile locale.

„Tribunalul Galaţi a anulat, în al doilea ciclu procesual, după rejudecare şi după strămutare, a anulat hotărârea 144 din 2011, prin care au fost preluate în mod samavolnic, printr-un act de naţionalizare, aceste bunuri, de către o unitate administrativ-teritorială”, spune Adrian Boaje.

Decizia nu este definitivă. Fără un administrator clar, bunurile aflate în litigiu, printre care cel mai valoros - Hotelul Delfinul, se degradează. Împotriva primarului din Năvodari, Nicolae Matei, dar şi a predecesorului său, Tudorel Calapod, au fost depuse plângeri penale la DNA. De altfel, ambii sunt trimişi în judecată în dosare ce vizează proprietăţi imobiliare de pe malul Mării Negre.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical susţine că şi autorităţile centrale au încercat să preia patrimoniul sindicatelor.

„Au făcut un grup de lucru şi se apucaseră, deja, să găsească o soluţie pentru naţionalizarea tuturor acestor active. Adică le luăm pe toate la stat. Am arătat nişte convenţii internaţionale, ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii, ratificate de România, care, conform prevederilor Constituţiei României sunt superioare oricărei norme legale naţionale, care ne-ar fi dus, acest abuz de putere, la un proces internaţional care obliga statul român să le dea înapoi”, spune Dumitru Costin, preşedinte Blocului Naţional Sindical.

Au existat şi sindicalişti care au fost acuzaţi că au încercat să obţină foloase în interes propriu, de pe urma activelor în discuţie. Este cazul lui Liviu Luca, fost prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, trimis în judecată de DNA și pentru acuzația de a fi înlesnit încheierea unui contract de management între societatea sindicatului, Sind Tour Trading, şi o firmă privată. Acesta ar fi dus la prejudicierea societăţii sindicatelor cu 732.000 de euro, arată DNA. Liviu Luca a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, de către Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, dar decizia nu este definitivă.

„În momentul în care vom avea o hotărâre definitivă, ca de fiecare dată, vom supune Consiliului de Administraţie al societăţii şi Adunării Generale a asociaţilor şi ceea ce va stabili instanţa se va aplica negreşit”, Adrian Boaje, director general Sind România.

Acesta este contextul în care Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a reluat, recent, în discuţie, un proiect de lege care vizează stabilirea unui regim de proprietate clar asupra patrimoniului sindicatelor. Proiectul nu este unul nou, ci a fost iniţiat de senatorul Mircea Geoană încă din 2009, în vreme ce Guvernul condus atunci de Călin Popescu Tăriceanu l-a avizat pozitiv. El a fost adoptat de Senat, în mod tacit, prin expirarea termenului până la care trebuia luat în dezbatere. Camera Deputaţilor nu a luat, însă, in cei şapte ani scurşi, nicio decizie. Nici măcar în această toamnă, mai ales că Guvernul condus de Dacian Cioloş a anunţat că nu susţine proiectul din 2009. Vicepreşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Ciprian Nica, le-a spus sindicaliştilor că nu îşi asumă avizarea proiectului.

„S-ar putea să nu mă ocup eu, că mi-e frică de ce e acolo. Eu sunt civilist şi, totuşi, privesc problemele altfel”, spunea el.

Confederaţiile sindicale post-revoluţionare susţin proiectul.

„Legea care trebuie să rezolve problema de retrocedare la care s-a lucrat între 2005 şi 2008 cu toate instituţiile statului şi care avea o rezolvare sau cel puţin rezolva o problemă, stă la ora actuală de peste 7 ani şi jumătate în parlamentul României. Deci începând cu 2009 până astăzi în continuare este în parlament şi nu se ajunge la o rezolvare deşi suntem ultima ţară din cele 28 ale Uniunii care nu au rezolvat şi nu au rezolvat retrocedarea patrimoniului sindical din perioada comunistă”, spune Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa.

„E un subiect prin care ar putea să ne momească sau să transmită un mesaj către oamenii noştri, uite, mă, o să rezolve ăştia problema patrimoniului şi o să puteţi să gestionaţi, să administraţi o infrastructură de calitate care să facă serviciile de care să beneficiaţi”, spune Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Reprezentanţii Uniunii Generale a Sindicatelor se opun, însă, proiectului de lege şi sunt de părere că litigiile ar trebui tranşate în instanţe.

„E o altă modalitate de prostituţie sindicală sau politică sau amândouă, 25 de ani patrimoniul dacă a fost gestionat în mod legal nu mai aveam nevoie de această lege. De ce mai e nevoie de această lege? Pentru a acoperi fraudele uriaşe făcute de unii lideri de sindicat, pentru a acoperi implicarea unor politicieni în aceste fraude, pentru a şterge cu buretele şi a da ceea ce a mai rămas din patrimoniu unor confedratii aşa zise reprezentative”, spune Dragoş Frumosu, preşedinte CGM-UGSR.

„Niciun Guvern nu a putut să ia o decizie privind reglementarea patrimoniul sindical şi nici nu era posibil pentru că sunt reglementări clare atât statutare dar şi ale organizaţiei internaţionale a muncii, respectiv rezoluţia 87 la care România a aderat şi este parte. Această rezoluţie interzice imixtiunea guvernului, a statului în problemele sindicale în general şi cele de patrimoniu în special. Iată de ce nici guvernul Văcăroiu, Năstase şi toate celelalte n-au putut să ia o deiczie”, Marin Iancu, preşedinte UGSR.

Valoarea patrimoniului sindicatelor este demonstrată şi de sumele angrenate în operaţiunile juridice de revendicare a acestuia.

„Una dintre tabere a angajat o casă de avocaţi căreia, pentru care a semnat un angajament de plată de 50 de milioane de euro. Despre ce discutăm aici. În ţara asta cine-şi poate permite să semneze un angajament de plată de 50 de milioane de euro. Da, e un comision în caz de câştig”, spune Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Pe lângă hotelurile aflate în litigiu şi în paragină, firmele sindicatelor administrează şi complexuri balneare evaluate la două, trei şi chiar patru stele. Aici, susţin sindicatele, că au fost făcute investitii în reabilitarea lor din veniturile încasate din exploatarea lor. Este cazul celor din Eforie Nord, Predeal, Valea Oltului şi Băile Herculane. În celelalte, au considerat că nu e cazul să investească.

„Acolo unde există litigiu, nu poţi să investeşti, pentru că există această incertitudine, se poate întâmpla oricând cazul Năvodari. Noi nu avem nicio certitudine că nu se va mai repeta cazul Năvodari. Există un precedent şi oricând poate să apară un alt caz de acest gen”, spune Adrian Boaje, director Sind România.

În lipsa unui regim de proprietate clar definit, administratorii nu pot accesa nici credite bancare şi nici fonduri europene pentru reabilitarea hotelurilor şi reclasificarea lor superioară. Staţiunile sindicatelor atrăgeau, înainte de 1989, milioane de turişti anual.


Sursa: DIGI24.ro

CCR va judeca neconstituţionalitatea Codului Muncii şi a Legii Dialogului Social!

postat 27 nov. 2014, 03:23 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 27 nov. 2014, 03:23 ]

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind susţine demersurile din justiţie ale membrului său afiliat, FRJ MediaSind, privind anularea prevederilor abuzive din Legea nr 40/2011, Codul Muncii şi Legea nr. 62/2011 a Dialogului Social, precum şi respectarea de către angajatori a prevederilor Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media.

Federaţia FAIR-MediaSind a luat act de Hotărârea Tribunalului Bucureşti prin care s-a admis cererea FRJ MediaSind referitoare la sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a Codului Muncii şi a Legii Dialogului Social, acte normative  care au fost negociate în genunchi de către anumiţi lideri de confederaţii sindicale şi care transformă în fiecare zi pe angajaţii români în sclavi moderni, legi trecute cu rapiditate prin Parlamentul României prin asumarea răspunderii Guvernului.

Prin excepţiile de neconstituţionalitate ridicate, FRJ MediaSind a semnalat instanţei  carenţele privind formula de atestare a autenticităţii actelor normative, încălcarea unor principii ale statului de drept precum cele ale securităţii raporturilor juridice şi ale legalităţii, prevăzute în Constituţie.

Din analiza  jurisprudenţei Curţii Constituţionale rezultă că speţe asemănătoare cu cele prezentate de FRJ MediaSind au fost soluţionate favorabil de către magistraţi. Menţionăm că în acest caz (vezi aici), FRJ MediaSind a fost reprezentată de o echipă de jurişti coordonată de reputatul avocat doctor Ştefan Naubauer, coordonatorul Departamentului juridic al organizaţiei noastre.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind face un apel către toate sindicatele din bază, indiferent de afiliere, să susţină acţiunea din justiţie a colegilor din mass-media prin transmiterea unor mesaje de solidarizare la mail office@mediasind.ro.  Aceste mesaje vor fi apoi prezentate instanţei.

Considerăm că numai prin solidaritate putem recâştiga drepturile scoase la mezat pentru obţinerea unor foloase personale de către cozile de topor din fruntea mişcarii sindicale. Aşa-zişii „lideri” ne-au vândut guvernanţilor, acceptând reglementări care ne transformă pe toţi în simple unelte, lăsându-ne lipsiţi de drepturi elementare prevăzute în legislaţia internaţională a muncii.

Biroul Executiv Permanent al FAIR-MediaSind               Bucureşti, 27 noiembrie 2014

Mai există mişcare sindicală în România ? - campanie tv

postat 14 nov. 2014, 02:17 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 14 nov. 2014, 02:41 ]

http://telenova.ro/stiri/2014/11/radiografii-sociale-cu-aurel-mihut-37/
Mai există mişcare sindicală în România?
- este titlul unei campanii tv demarate de către profesorul şi  realizatorul tv Aurel Mihuţ la postul de televiziune Tele Europa Nova din Timişoara, care i-a avut ca invitaţi pe Cristi Godinac, Prim vicepreşedinte UGSR şi Preşedinte Executiv al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Florin Istrate, Secretar General FAIR-MediaSind şi pe Florin Deac, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Filarmonicii Banatul din Timişoara. 

Lipsa unei mişcări sindicale puternice în România dar formată din sindicate care încă se zbat să reînvie flacăra sindicalismului autentic, trădarea unor lideri de confederaţii sindicale naţionale, adoptarea unei legislaţii a muncii care transformă angajatul român într-un sclav modern, exemple de bună practică în soluţionarea unor conflicte de muncă, schimbarea unor lideri sindicali care au încetat să-şi mai reprezinte membrii, fraudarea patrimoniului UGSR, încotro se îndreptă mişcarea sindicală -  au fost câteva dintre subiectele abordate de către invitaţi.

Mai există mişcare sindicală în România ? -  o emisiune document care merită vizionată  pe site-ul Telenova.ro la rubrica Radiografii Sociale cu Aurel Mihuţ. Vezi aici emisiunea.

Departament Comunicare UGSR

Federaţia Naţională “Solidaritatea” pichetează sediul Guvernului pentru reformarea sistemului de pensii!

postat 3 sept. 2014, 00:54 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 18 sept. 2014, 02:00 ]

PENSIONARI DIN ROMÂNIA UNIŢI-VĂ PENTRU A FI ASCULTAŢI ŞI RESPECTAŢI!

 Federaţia Naţională “Solidaritatea” a Pensionarilor din România pichetează sediul Guvernului pentru actualizarea punctului de pensie şi elaborarea unei noi legi a pensiilor 

Comitetul Executiv al Federaţiei Naţionale  „Solidaritatea” a Pensionarilor din România a decis declanşarea acţiunilor de protest în data de 22 septembrie 2014, în faţa Palatului Victoria, pentru a convinge reprezentanţii Guvernului să respecte prevederile Legii nr. 263/2010, art. 102, privind majorarea punctului de pensie cu 50 % din creşterea salariului mediu brut pe economie.

 Prin aplicarea în anul 2010 a prevederilor OUG nr.114/2009, guvernarea din 2009-2012 a plafonat şi îngheţat pensiile la un nivel insuportabil pentru toţi pensionarii din România, valoarea punctului de pensie devenind doar 29.06% din salariul mediu brut, iar rata de înlocuire a salariului cu pensia ajungând să fie doar la 37% faţă de 62% cât exista în anul 2001. Din acest motiv se impune de urgenţă actualizarea punctului de pensie conform Legii nr. 263/2010.

În conformitate cu Rezoluţiile adoptate de către Congresul ce a avut loc în data de 19 iulie 2014 (anexate), FNSPR solicită clasei politice reformeze sistemul de pensii prin adaptarea acestuia la normele Uniunii Europene. Forma, conţinutul, modul de aplicare a actualului sistem de pensii corespunde unui mecanism învechit, retrograd, care nu mai poate să facă faţă cerinţelor actuale. În consecinţă, se impune o regândire a corelaţiei echitabile ce trebuie să existe între veniturile salariale din perioada activă cu drepturile de pensie cuvenite pentru perioada pasivă, pe baza unor noi principii.

De asemenea, Federaţia Naţională „Solidaritatea” a Pensionarilor din România protestează faţă de refuzul nejustificat al Comisiei Permanente a Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice - CNPV de a coopta această federaţie reprezentativă la nivel naţional a pensionarilor, (cu peste 120 000 de membri grupaţi în 25 de organizaţii judeţene şi municipiul Bucureşti), precum şi faţă de lipsa de reacţie a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice la abuzurile preşedintelui acestui for de dialog social, dl. Preda Nedelcu.

Pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care pensionarii se confruntă astăzi, Federaţia Naţională „Solidaritatea” a Pensionarilor din România face un apel către toate federaţiile naţionale reprezentative ale pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale de stat că a venit momentul istoric ca toate acestea să se unească în vederea constituirii Alianţei Naţionale a Federaţiilor Pensionarilor din România – ANFPR, încât vocea pensionarilor români să fie auzită şi respectată de către guvernanţi.

Federaţia Naţională "Solidaritatea" a Pensionarilor din România

Marin IANCU, Preşedinte


Epoch Times România: Conducerea UGSR acuză o nouă agresiune a „mafiei imobiliare” din Bucureşti (Video)

postat 4 aug. 2014, 10:49 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 4 aug. 2014, 10:51 ]

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

Reprezentanţilor UGSR (Uniunea Generală a Sindicatelor din România) li s-a interzis luni accesul în propriul lor sediu din Bucureşti, o clădire monument istoric amplasată pe bdul Regina Elisabeta nr. 45, clădire care, potrivit conducerii confederaţiei sindicale, a fost închiriată în mod fraudulos, pe 20 de ani, societăţilor SC Casa Latină SRL şi SC Zamorex LTD, patronate de facto de Petrică Paraschiv. În splendida clădire a UGSR-ului - fost sediu al Senatului în perioada interbelică - Paraschiv, considerat de presă un apropiat la PSD-ului - a deschis un restaurant. De lux.

În dimineaţa zilei de 4 august 2014, preşedintele confederaţiei, Marin Iancu, împreună cu mai mulţi membri ai Comitetului Executiv şi ai Comisiei de Cenzori, s-a prezentat la sediul UGSR, din care au fost evacuaţi abuziv în urmă cu mai puţin de o lună, pentru a primi de la fostul preşedinte al UGSR, Ştefan Călinescu, cel care potrivit UGSR a închiriat ilegal clădirea lui Paraschiv, documentele contabile, precum şi gestiunea confederaţiei, din fruntea căruia Călinescu, acuzat că a deturnat 250.000 de euro, a fost revocat pe 19 iulie a.c.

În loc să predea documentele solicitate, aşa cum s-a decis în ultimul Congres al UGSR, Ştefan Călinescu, împreună cu consilierii săi Ioana Isbăşescu, Cosmin Călinescu şi Dan Stuparu, a început să-i agreseze pe membrii conducerii. "În ajutorul acestora a fost chemat şi patronul Petrică Paraschiv, care a proferat ameninţări şi injurii, agresându-i fizic pe membrii conducerii confederaţiei sindicale. Acesta a chemat şi un echipaj de la 112, susţinând că are încheiat cu UGSR un contract de închiriere pentru întreaga clădire. Deşi atât conducerea UGSR cât şi poliţiştii prezenţi i-au cerut acel document, Petrică Paraschiv a continuat scandalul şi a refuzat să prezinte o dovadă din care să rezulte că are un contract încheiat în condiţii legale cu conducerea UGSR", informează UGSR într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Organizaţiile pensionarilor, interesate de administrarea patrimoniului fostei UGSR
Acelaşi Petrică Paraschiv a mai agresat în data de 8 iulie 2014 doi membri din conducerea UGSR şi a ajutat la sigilarea ilegală şi la schimbarea yalelor de la birourile în care îşi desfăşoară activitatea preşedintele executiv, vicepreşedinţii şi personalul angajat din Sediul Central al UGSR, mai informează confederaţia.

Prevalându-se de contractul pe care a refuzat să îl prezinte poliţiei şi reprezentanţilor UGRS, dl Petrică Paraschiv, patronul restaurantului de la parterul clădirii UGSR, a interzis accesul reporterilor noştri în imobil, dând ordin bodyguarzilor să nu primească echipa noastră în imobil. Problema care se ridică însă, potrivit UGSR, este faptul că dl Paraschiv s-a prevalat de un contract nul de drept.

Potrivit UGSR, Casa Latină ar fi închiriat clădirea ilegal. Într-o primă fază, fostul preşedinte al Uniunii, revocat din funcţie la Congresul UGSR organizat pe 19 iulie, a încheiat un contract cu SC Casa Latina SRL, prin care se închiria acestei societăţi, la un preţ derizoriu, mult sub preţul pieţei, pe o perioadă de 20 de ani, subsolul şi parterul clădirii din bdul Regina Elisabeta nr. 45, clădire monument istoric aflată la 5 minute de Universitate. Contractul a fost semnat fără aprobarea Biroului Executiv la UGSR şi este considerat de conducerea Uniunii drept nul de drept. Tras la răspundere de colegii săi, Călinescu a recunoscut că a fost pus de patronul firmei, un anume domn Petrică Paraschiv, să semneze pe capota maşinii, şi că UGSR are nevoie de bani.

Ulterior, în pofida împotrivirii reprezentaţilor UGSR, Ştefan Călinescu a semnat un Act adiţional la contractul iniţial, închiriind ilegal şi spaţiile situate la etajul doi, sala de spectacole şi sălile adiacente, Sala Oglinzilor, Sala de Consiliu, utilităţile, toată clădirea în suprafaţă de aproximativ 4.000 de metri pătraţi fiind închiriată Casei Latine.

Interesant este că Petrică Paraschiv a închiriat etajul clădirii de la o entitate care nu există juridic. Potrivit conducerii UGSR, Ştefan Călinescu ar fi semnat actul adiţional nu în numele UGSR-ului ci în numele unei alte entităţi juridice, UGSR 1996, căreia Tribunalul Bucureşti nu i-a recunoscut personalitatea juridică, astfel încât nu are capacitatea de a săvârşi acte juridice. Nu se ştie prin ce mijloace, respectiva entitate a reuşit să obţină un CIF. Apoi, pseudo-UGSR-ul non-existent juridic şi-a transferat în clădire sediul din bulevardul Elisabeta, închiriind ultimul etaj Casei Latine.

Tocmai de aceea, în urmă cu aproximativ o lună, când i-a evacuat forţat din clădire pe reprezentanţii UGSR, ce aveau birourile la etajul clădirii monument istoric, Petrică Paraschiv a evitat să procedeze conform legii. Executorul judecătoresc care i-a somat pe sindicalişti să părăsească clădirea nu a prezentat o hotărâre de evacuare care să justifice evacuarea, hotărâre pe care, dacă ar fi dispus de un contract de închiriere valid pentru etajul la care funcţionau birourile UGSR, Casa Latină ar fi putut să o obţină fără probleme, evacuându-i astfel legal pe sindicalişti.

Mai mult, nici cu banii care s-au încasat chirie de pe respectiva clădire nu se ştie ce s-a întâmplat. Toate operaţiunile financiare ale UGSR au fost ascunse celorlalte persoane din conducerea confederaţiei, singurele persoane care au avut drept de semnătură în bancă fiind fostul preşedinte al confederaţiei, Ştefan Călinescu, şi contabila firmei fiului său, Cosmin Călinescu, pe care Ştefan Călinescu l-a adus în UGSR.

"În cei patru ani de la recunoaşterea în justiţie a confederaţiei, Ştefan Călinescu a refuzat să convoace Comisia de Cenzori şi să prezinte actele contabile, deşi i s-a cerut, inclusiv în şedinţele de Birou executiv, să intre în legalitate şi să respecte Statutul UGSR. Aşa se face că nici după 
patru ani de zile de funcţionare conducerea confederaţiei nu a fost descărcată de gestiune, aşa cum prevede Statutul, şi nimeni, în afară de dl Călinescu şi de grupul său, nu cunoaşte care a fost soarta celor peste 250.000 de euro încasaţi de confederaţie din contractele de închiriere şi de sponsorizare încheiate. Aşa se explică faptul că locatarul SC Casa Latină SRL împreună cu SC Zamorex LTD, o societate cu acţionar unic din Cipru, sunt stăpânii absoluţi ai clădirii UGSR. Patronul de facto al acestor societăţi, dl Petrică Paraschiv, are deja mai multe plângeri penale pe numele său din cauza repetatelor încercări de a evacua în forţă organizaţii afiliate la UGSR din clădirea confederaţiei", explică într-un comunicat de presă UGSR.

Faţă de aceste infracţiuni s-au depus deja mai multe plângeri penale, informează UGSR, care solicită instituţiilor statului să trateze cu maximă importanţă aceste fapte penale care împiedică funcţionarea unei confederaţiii sindicale naţionale, precum şi să stopeze înstrăinarea frauduloasă a unei clădiri de patrimoniu (în care a funcţionat Senatul României în perioada interbelică), unor grupuri de interese din mafia imobiliară.

Pentru mai multe informaţii despre ilegalităţile comisie la închirierea sediului UGSR vă invităm să urmăriţi interviul cu dl Marin Iancu, preşedintele UGSR, şi să accesaţi 


Sursa: Articol realizat de Loredana Diacu pentru Epoch Times, 4.08.2014. 

Puterea: După doar 4 ani de la recunoaşterea UGSR în instanţă, şeful organizaţiei este contestat

postat 23 iul. 2014, 00:42 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 23 iul. 2014, 00:43 ]

Uniunea Generală a Sindicatelor din România, cunoscută sub sigla UGSR, a stat 20 de ani în adormire. Dihonia s-a instalat după ce sindicatele nu au mai avut nici un cuvânt de spus în societate, gradul de sindicalizare scăzând drastic, iar câţiva lideri au făcut cunoştinţă cu zăbrelele din penitenciare. În 2010, câteva organizaţii s-au afiliat la UGSR, sperând să pună mâna pe patrimoniul „prăduit” de confederaţiile sindicale postdecembriste, CNSLR-Frăţia, Cartel Alfa, BNS şi CSDR. Şi nu numai atât. Se reclamă fostul sediu al Tribunalului Bucureşti şi actualul sediu al Ministerului Afacerilor Externe.

UGSR, organizaţie înfiinţată în 1906, nu a căpătat statut juridic niciodată, dar nici nu există un document care să o dizolve. Până în 1990 toţi salariaţii din România plăteau cotizaţii la sindicat. „În 1990, în conturile acesteia erau circa 5 miliarde de lei şi 3 milioane de dolari, 300 de apartamente şi aproape toate bazele balneoclimaterice şi de tratament din ţară. Patrimoniul a fost uriaş”, declară Dragoş Frumosu pentru ziarul PUTEREA. În birourile Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), confederaţie fondată de Victor Ciorbea, în prezent condusă de Iacob Baciu, s-a gândit din 2005 planul de resuscitare a UGSR. La acea vreme, Ştefan Călinescu, erijat în preşedinte UGSR, era consilier al liderului CSDR. Cu sprijinul unor federaţii sindicaliştii au decis să „reorganizeze” fosta UGSR. Pasul cel mai greu era obţinerea recunoaşterii oficiale a organizaţiei, care s-a obţinut în 2010. Ea a căpătat personalitate juridică şi s-a înregistrat la tribunal cu 4 membri fondatori, Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară,  Federaţia Sindicatelor din Industria Textilă, Federaţia Hipocrat şi Federaţia 17 Noiembrie Braşov, toate cele 4 organizaţii provenind din CSDR. În funcţia de preşedinte al acestei structuri a fost ales Ştefan Călinescu, Marin Iancu fiind ales preşedinte executiv, Cristinel Godinac, vicepreşedinte, şi Dragoş Frumosu, secretar general. Între timp, UGSR reuşise să obţină în instanţă dreptul de proprietate asupra imobilului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 45. „De jure, aparţin UGSR şi alte imobile importante din Capitală, cum ar fi fostul sediu al Tribunalului Bucureşti şi actualul sediu al Ministerului Afacerilor Externe”, se spune într-un comunicat al UGSR.

Văzându-se în fruntea bucatelor, Ştefan Călinescu nu a vrut să dea socoteală nici conducerii UGSR, nici membrilor de sindicat. Potrivit lui Cristi Godinac, preşedinte al Federaţiei MediaSind, Călinescu a refuzat să convoace orice organism de decizie şi control, cum ar fi biroul executiv, consiliul naţional, comisia de cenzori sau congresul. „Confederaţia era blocată, iar oamenii au cerut organizarea unui congres”, spune Godinac. El susţine că a fost perfect statutară organizarea congresului, care prevede că preşedintele executiv, recte Marin Iancu, avea acest drept. În timp ce se pregăteau documentele (rapoarte şi analize) au început fricţiunile între membrii conducerii. Ştefan Călinescu nu voia să dea socoteală asupra faptelor sale.

De la bani începe sfada

Fără cotizaţii sindicale sau alte surse financiare, preşedintele UGSR, Ştefan Călinescu, a închiriat parterul clădirii unei persoane private, din banii obţinuţi fiind întreţinută organizaţia şi câteva salarii. În iulie anul acesta, după 2 săptămâni de la transmiterea convocărilor, Ştefan Călinescu a stopat finanţarea unor organizaţii şi a emis o decizie de încetare a contractelor individuale de muncă pentru Marin Iancu şi Cristinel Godinac, recte preşedintele executiv şi vicepreşedinte al UGSR. Din acest moment a început scandalul. Pe de o parte, gruparea Călinescu- Frumosu, de cealaltă parte, Godinac-Iancu.

Varianta Călinescu-Frumosu

Federaţia Sindicală MediaSind, al cărei preşedinte este Cristinel Godinac, fără a fi afiliată şi fără acordul UGSR, a primit un birou la etajul clădirii, alături de Federaţia Pensionarilor. „Contractul de comodat a expirat la data de 7 iulie 2014 şi el nu a mai fost prelungit de UGSR, aşa că s-a procedat la evacuarea spaţiului respectiv. Demersul domnului Cristinel Godinac de a chema Poliţia şi scandalul aferent au fost sortite eşecului, organele de ordine constatând că totul s-a produs în deplină legalitate, în prezenţa executorului judecătoresc şi a reprezentanţilor din cadrul Secţiei 17 de Poliţie”, se spune în comunicatul UGSR. Referitor la convocarea congresului, pentru data de 18 iulie, Ştefan Călinescu şi Dragoş Frumosu ţin să precizeze că „este ilegal şi nestatutar, având în vedere că el poate fi convocat doar de preşedintele confederaţiei, în cazul de faţă Ştefan Călinescu”. Acuzaţiile încep să curgă. Cristi Godinac s-ar face vinovat de „înregistrarea frauduloasă pe numele său şi utilizarea abuzivă” a adresei de internet a confederaţiei, www.ugsr.ro, în care denigrează conducerea legală şi statutară a UGSR şi induce confuzie în rândul membrilor de sindicat, drept pentru care a fost depusă o plângere penală”.

Gruparea Călinescu-Frumosu susţine că „organizarea unui Congres Extraordinar este un atribut statutar al preşedintelui şi Consiliului Naţional. Cum aceste două entităţi nu au luat această hotărâre, acest aşa-zis Congres este în afara cadrului legal, legislaţiei sindicale şi Legii 62/2011- a dialogului social. Considerăm că acţiunile celor doi (Marin Iancu şi Cristi Godinac, sunt dirijate de interese oculte ale unor persoane care intenţionează să uzurpe patrimoniul sindical din România, în valoare de zeci de milioane de euro, care aparţine de drept UGSR. Este un puci, o escrocherie“, spune Dragoş Frumosu.

Varianta Iancu-Godinac

În vreme ce Dragoş Frumosu susţine că este ilegal congresul, Cristi Godinac afirmă că cei doi au refuzat să participe. „Au încercat să pună gaj clădirea unde se află sediul UGSR ca să obţină un împrumut bancar de 4 milioane de euro. Se pare că fiul lui Ştefan Călinescu are probleme financiare”, ne-a declarat Cristi Godinac. În una din rezoluţiile Congresului, la care au participat peste 100 de delegaţi, se spune că „s-a votat strategia confederaţiei pentru a contracara ultimele atacuri ale unor grupuri de interese asupra patrimoniului confederaţiei, prin înstrăinarea frauduloasă către un investitor privat, a clădirii de patrimoniu naţional aflată în Bdul. Regina Elisabeta nr. 45, sector 5 Bucureşti”. „Delegaţii au votat cu unanimitate de voturi revocarea din funcţia de preşedinte a  confederaţiei şi excluderea din organizaţie a lui Ştefan Călinescu şi a grupului său format din Dumitru Puiu Horea prim-vicepreşedinte, Dragoş Frumosu, secretar general şi a consilierilor Ioana Isbăşescu şi Cosmin Călinescu, fiul preşedintelui Ştefan Călinescu, susţine Cristi Godinac.

Reproşurile aduse acestora sunt multe şi grave. Primul este blocarea funcţionării organelor de conducere a UGSR, care au transformat confederaţia într-un SRL. Apoi, înstrăinarea ilegală a clădirii în care se află sediul confederaţiei prin semnarea unui contract de închiriere pentru 20 de ani la un preţ derizoriu cu SC Casa Latină SRL, condusă de Petrică Paraschiv. „Presa a consemnat că e omul de casă a lui Marian Vanghelie. Se mai ştie şi că Dragoş Frumosu este consilier local la sectorul 2, funcţie obţinută de la PSD, acum se înţelege cum”, ne-a declarat Cristi Godinac. Petrică Paraschiv se laudă cu o afacere de miliarde de lei şi 450 de angajaţi şi cu funcţia de director general adjunct deţinută cândva la Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

Gruparea Iancu-Godinac reproşează adversarilor că au refuzat să justifice cheltuirea sumei de 250.000 de euro, bani proveniţi din chirii şi sponsorizări. La toate acestea există şi „suspiciunea săvârşirii unor acte penale de către tabăra Călinescu-Frumosu”, spune Cristi Godinac.

Mai multe amănunte pe www.puterea.ro

Epoch Times: Congresul UGSR se apără de atacurile "rechinilor imobiliari"

postat 20 iul. 2014, 21:37 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 20 iul. 2014, 21:38 ]

Revista Presei 21 iulie 2014 :

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES:

Marin Iancu, noul președinte al UGSR

sâmbătă, 19 Iul 2014, 16:47  •  SOCIAL

Marin Iancu a fost ales președinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) după ce Congresul organizației a decis, sâmbătă, revocarea din funcție a fostei conduceri pe motiv că aceasta a înstrăinat fraudulos patrimoniul organizației, arată un comunicat al UGSR remis AGERPRES.

Foto: UGSR

'Peste 100 de delegați prezenți la Congres au votat cu unanimitate de voturi revocarea din funcția de președinte al  confederației și excluderea din organizație a lui Ștefan Călinescu și a grupului său format din Dumitru Puiu Horea primvicepreședinte, Dragoș Frumosu, secretar general și a consilierilor Ioana Isbășescu și Cosmin Călinescu. Congresul a votat o Rezoluție prin care împuternicește noua conducere aleasă să facă toate demersurile necesare pentru a depune în justiție acțiuni civile și penale împotriva celor care au acționat împotriva intereselor organizației și pentru a anula toate actele semnate de fosta conducere fără acordul forurilor statutare', se menționează în comunicatul citat.

Noul președinte al UGSR a fost ales Marin Iancu, iar primvicepreședinte este Cristinel Godinac. Alături de cei doi, din conducerea UGSR mai fac parte nouă vicepreședinți, un secretar general, un secretar general adjunct și patru secretari executivi. Comisia de cenzori este formată dintr-un președinte, Ion Argeșeanu, și doi membri.

Aceștia au fost aleși pentru o perioadă de patru ani.

'UGSR reprezintă o forță care nu va capitula în fața rechinilor imobiliari, în fața unor grupuri de interese care doresc să acapareze patrimoniul mișcării sindicale din România. Așa cum UGSR are acum bărbăția să-și facă curățenie în propria casă, prin excluderea celor care au călcat în picioare principiile sindicalismului, transformând organizația într-o anexă a unor privați, tot așa va reuși să coaguleze în continuare mișcarea sindicală din România', a declarat Marin Iancu, noul președinte al UGSR.

De asemenea, Congresul și-a stabilit strategia pentru următorii patru ani și cere actualei clase politice să modifice în regim de urgență legislația muncii, despre care afirmă că este cea mai restrictivă din Uniunea Europeană,  pentru ca salariații să poată fi reprezentați și apărați de organizațiile sindicale.

AGERPRES/ (AS — editor: Andreea Marinescu)

 The Epoch Times:

Congresul UGSR se apără de atacurile "rechinilor imobiliari"

20.07.2014 Loredana Diacu Congres extraordinar UGSR, 19 iulie 2014 (Epoch Times)

Material video pe pagina oficială Epoch Times.

Congresul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) s-a reunit sâmbătă în sesiune extraordinară pentru a lua măsuri de urgenţă împotriva atacurilor la adresa patrimoniului imobiliar al confederaţiei sindicale venite din partea unor grupuri de interese, sprijinite de o facţiune din conducerea UGSR.

Congresul a fost convocat după ce, în urmă cu 11 zile, reprezentaţii sindicalelor afiliate UGSR ce îşi au birourile pe Bulevardul Regina Elisabeta 45, clădire monument istoric aflată într-o zonă foarte scumpă din Bucureşti, s-au trezit evacuaţi fără nici un avertisment din birouri, de un executor judecătoresc. În timpul acestei acţiuni, efectuată fără un ordin de evacuare, sub ochii indiferenţi ai poliţiei care nu a intervenit, o angajată a UGSR-ului a fost plesnită peste faţă de chiar consiliera preşedintelui confederaţiei, Ştefan Călinescu, care, fără să se consulte cu Biroul Executiv, a închiriat abuziv birourile sindicatelor unui afacerist din cercurile de putere a PSD.

În consecinţă, cei peste 100 de delegaţi reuniţi sâmbătă la Congres au votat cu unanimitate de voturi revocarea din funcţia de preşedinte a confederaţiei şi excluderea din organizaţie a lui Ştefan Călinescu şi a grupului său format din Dumitru Puiu Horea primvicepreşedinte, Dragoş Frumosu, secretar general şi a consilierilor Ioana Isbăşescu (persoana care a lovit-o peste faţă pe angajata UGSR-ului în timpul evacuării) şi pe Cosmin Călinescu.

Pe lângă închirierea în condiţii suspecte, pe 20 de ani şi la un preţ derizoriu a sediului UGSR din Regina Elisabeta, cei cinci nu au putut justifica cheltuirea a peste un sfert de milion de euro din banii confederaţiei, informează UGSR printr-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"UGSR reprezintă o forţă care nu va capitula în faţa rechinilor imobiliari, în faţa unor grupuri de interese care doresc să acapareze patrimoniul mişcării sindicale din România. Aşa cum UGSR are acum bărbăţia să-şi facă curăţenie în propria casă, prin excluderea celor care au călcat în picioare principiile sindicalismului, transformând organizaţia într-o anexă a unor privaţi, tot aşa va reuşi să coaguleze în continuare mişcarea sindicală din România.” – a declarat Marin Iancu, noul preşedinte al UGSR, comentând închirierea sediului UGSR către un afacerist despre care presa a scris de-a lungul anilor că este implicat în varii afaceri cu membri din eşalonul de vârf al PSD.

De asemenea, congresul a votat o Rezoluţie prin care noua conducere aleasă este împuternicită să facă toate demersurile necesare pentru a depune în justiţie acţiuni civile şi penale împotriva celor care au acţionat împotriva intereselor organizaţiei şi pentru a anula toate actele semnate de fosta conducere fără acordul forurilor statutare.

De asemenea, Congresul şi-a stabilit strategia pentru următorii patru ani şi cere actualei clase politice să modifice în regim de urgenţă legislaţia muncii, care este cea mai restrictivă din Uniunea Europeană, pentru ca salariaţii să poată fi reprezentaţi şi apăraţi de organizaţiile sindicale.

Ziarul Puterea:

SINDICATE. Conducere nouă la UGSR

R.P. | 2014-07-20 19:50

Marin Iancu a fost ales președinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), după ce Congresul organizației a decis, sâmbătă, revocarea din funcție a fostei conduceri pe motiv că aceasta a înstrăinat fraudulos patrimoniul organizației, arată un comunicat de presă.

“Peste 100 de delegați prezenți la Congres au votat cu unanimitate de voturi revocarea din funcția de președinte al  confederației și excluderea din organizație a lui Ștefan Călinescu și a grupului său format din Dumitru Puiu Horea, prim-vicepreședinte, Dragoș Frumosu, secretar general, și a consilierilor Ioana Isbășescu și Cosmin Călinescu”, se menționează în comunicatul UGSR.

Noul președinte al UGSR a fost ales Marin Iancu, iar prim-vicepreședinte este Cristinel Godinac. Alături de cei doi, din conducerea UGSR mai fac parte nouă vicepreședinți, un secretar general, un secretar general adjunct și patru secretari executivi. Aceștia au fost aleși pentru o perioadă de patru ani.

Jurnal de Dâmboviţa :

Marin Iancu, noul președinte al UGSR

Congresul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) a decis, sâmbătă, revocarea din funcţie a fostei conduceri a organizaţiei, pe motiv că aceasta i-a înstrăinat în mod fraudulos patrimoniul, arată un comunicat al UGSR remis AGERPRES. Noul preşedinte al UGSR a fost ales Marin Iancu, iar primvicepreşedinte este Cristinel Godinac.

 Alături de cei doi, din conducerea UGSR mai fac parte nouă vicepreşedinţi, un secretar general, un secretar general adjunct şi patru secretari executivi. Comisia de cenzori este formată dintr-un preşedinte, Ion Argeşeanu, şi doi membri. Aceştia au fost aleşi pentru o perioadă de patru ani.

Agerpres şi Jurnal de Dâmboviţa

MediaSind.ro :

Congresul UGSR a decis excluderea grupului organizat care a înstrăinat fraudulos patrimoniul confederaţiei

Congresul Uniunii Generale a Sindicatelor din România – UGSR, ce a avut loc  în sesiune extraordinară astăzi, 19 iulie 2014 în Bucureşti, a votat strategia confederaţiei pentru a contracara ultimele atacuri ale unor grupuri de interese asupra patrimoniului confederaţiei, prin înstrăinarea frauduloasă către un investitor privat, a clădirii de patrimoniu naţional aflată în Bdul. Regina Elisabeta nr. 45, sector 5 Bucureşti.

Peste 100 de delegaţi prezenţi la Congres au votat cu unanimitate de voturi revocarea din funcţia de preşedinte a  confederaţiei şi excluderea din organizaţie a lui Ştefan Călinescu şi a grupului său format din Dumitru Puiu Horea primvicepreşedinte, Dragoş Frumosu, secretar general şi a consilierilor Ioana Isbăşescu şi Cosmin Călinescu. (vezi aici Rezoluţia)

Congresul a votat o Rezoluţie prin care împuterniceşte noua conducere aleasă să facă toate demersurile necesare pentru a depune în justiţie acţiuni civile şi penale împotriva celor care au acţionat împotriva intereselor organizaţiei şi pentru a anula toate actele semnate de fosta conducere fără acordul forurilor statutare. (vezi aici Rezoluţia)

De asemenea, Congresul şi-a stabilit strategia pentru următorii patru ani şi cere actualei clase politice să modifice în regim de urgenţă legislaţia muncii, care este cea mai restrictivă din Uniunea Europeană,  pentru ca salariaţii să poată fi reprezentaţi şi apăraţi de organizaţiile sindicale. (vezi aici Rezoluţia)

Pentru o perioadă de patru ani, a fost aleasă următoarea conducere:

- Marin Iancu, Preşedinte

- Cristinel  Godinac – primvicepresedinte

- Leonard Păduret, vicepresedinte,

- Marin Constantin, vicepresedinte

- Adrian Itu, vicepreşedinte

- Gheorghe Stoian, vicepresedinte,

- Petre Rădulescu, vicepresedinte

- Maria Paraschiv, vicepresedinte

- Ilie Gorgan, vicepresedinte

- Aurel Mihut, vicepresedinte

- Ion Moraru, vicepresedinte

- Emil Păscut, secretar general,

 - Adrian Valentin Moise, secretar general adjunct

- Florea Lazăr, secretar executiv

- Adrian Bujorică Nania, secretar executiv,

- Gheorghe Curcă, secretar executiv

- Dumitru Munteanu, secretar executiv

Comisia de cenzori: Ion Argeseanu, presedinte, Cristina Cretu, membru, Ana Marcu, membru

„UGSR reprezintă o forţă care nu va capitula în faţa rechinilor imobiliari, în faţa unor grupuri de interese care doresc să acapareze patrimoniul mişcării sindicale din România. Aşa cum UGSR are acum bărbăţia să-şi facă curăţenie în propria casă, prin excluderea celor care au călcat în picioare principiile sindicalismului, transformând organizaţia într-o anexă a unor privaţi, tot aşa va reuşi să coaguleze în continuare mişcarea sindicală din România.” – a declarat Marin Iancu, noul preşedinte al UGSR. (vezi aici Raportul)

 Departament Comunicare UGSR

Foto: Alex Tudor, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Aceleaşi ştiri au apărut în mai multe site-uri şi publicaţii. Mai multe amănunte găsiţi pe site-ul organizaţiei, la adresa www.ugsr.ro

Bursa: "Grupuri de interese din mafia imobiliară vor să pună mâna pe sediul UGSR"

postat 9 iul. 2014, 23:44 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 9 iul. 2014, 23:45 ]

Ziarul Bursa pe mobil
 
 
UNIUNEA GENERALĂ A SINDICATELOR, EVACUATĂ DIN PROPRIUL SEDIU
Godinac, UGSR: "Grupuri de interese din mafia imobiliară vor să pună mâna pe sediul UGSR"
Companii-Afaceri
10.07.2014
Mafia imobiliară a Capitalei acţionează, prin intermediul grupurilor de interese, pentru a pune mâna pe clădirea din vecinătatea parcului Cişmigiu în care îşi are sediul Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR), susţin reprezentanţii confederaţiei. Astfel, conform lui Cristian Godinac, vicepreşedinte al UGSR, marţi, Ioana Isbăşescu, consilier al preşedintelui UGSR Ştefan Călinescu, a ajuns la sediul confederaţiei din centrul Bucureştiului, însoţită de doi executori judecătoreşti şi doi poliţişti, pentru a evacua membrii UGSR din clădire. 

Cristian Godinac ne-a declarat că, fără mandat, Ioana Isbăşescu şi executorii au schimbat yalele şi au sigiliat uşile birourilor UGSR, "trimisă de preşedintele neexecutiv Ştefan Călinescu". 

Vicepreşedintele UGSR ne-a spus: "I-am întrebat pe respectivii executori şi pe domnii poliţişti, îmbrăcaţi în civil, în ce bază acţionează, domniile lor răspunzându-ne că doar constată. Ni s-a menţionat chiar că ar fi scurgeri de gaze pe acolo, numai ca să justifice acţiunea. Miza este reprezentată de faptul că patronul restaurantului de la parterul clădirii (nr. Petrică Paraschiv, patronul Restaurantul Elisabeta) şi, totodată, chiriaşul etajului doi al clădirii (nr. aceeaşi persoană deţine şi Teatrul Elisabeta), vor să pună mâna, la fel de fraudulos, şi pe etajul unu al imobilului, unde avem noi sediul, prin intermediul preşedintelui UGSR Ştefan Călinescu". Contactaţi de ziarul nostru, reprezentanţii complexului Elisabeta ne-au declarat că, pentru moment, nu au niciun comentariu de făcut pe marginea acestui subiect.

Oficialii UGSR au explicat, într-un comunicat: "În apărarea acestor ilegalităţi a intervenit, şi Petrică Paraschiv, patronul de facto al societăţilor care au închiriat în mod fraudulos, pentru o perioadă de 20 de ani, mai multe spaţii din clădirea UGSR, SC Casa Latină SRL şi SC Zamorex LTD cu acţionar unic din Cipru. Acesta i-a dat afară pe vicepreşedintele şi secretarul executiv ai confederaţiei şi a închis apoi uşa principală de la intrare pentru a nu permite accesul presei. A fost contactat serviciul 112 şi a sosit un echipaj care a consemnat declaraţiile reprezentantului UGSR". 

De asemenea, Marin Iancu, preşedintele executiv al UGSR, a afirmat: "Fără a avea o hotărâre de evacuare, executorul judecătoresc a refuzat să ţină cont de declaraţiile vicepreşedintelui UGSR, ale secretarului executiv şi ale celorlalţi angajaţi potrivit cărora, aşa-zisa Decizie care purta un antet UGSR şi în baza căreia acesta intervenea, nu are nicio valoare juridică deoarece nu este aprobată de membrii Biroului Executiv, nu are ştampila oficială a UGSR şi nici semnăturile autorizate, fiind semnată de o persoană necunoscută în numele preşedintelui".

Vicepreşedintele UGSR, Cristian Godinac, ne-a mai spus că doamna Ioana Isbăşescu a fost trimisă la sediul UGSR chiar de preşedintele confederaţiei, Ştefan Călinescu, care s-ar afla în spatele contractelor de închiriere "frauduloase": "Contractele de închiriere sunt încheiate pe 20 de ani. Domnul Călinescu nu are autoritatea necesară de a încheia contracte de unul singur. Nimeni nu are voie să semneze singur, fără Biroul Executiv al UGSR", ne-a explicat domnia sa. Totodată, domnul Godinac ne-a explicat că acţiunea de marţi a fost declanşată de convocarea Congresului Extraordinar al UGSR, din data de 19 iulie, care are pe ordinea de zi, printre altele, "înstrăinarea şi închirierea frauduloasă a Sediului Central al UGSR şi Bulevardul Regina Elisabeta nr 45". Totodată, Marin Iancu este de părere că acţiunile de marţi "sunt generate de Convocarea de către membrii afiliaţi, a Congresului Extraordinar a UGSR care va lua în discuţie cererea declanşării unei cercetări penale împotriva celor care au săvârşit fapte care încalcă legea şi Statutul confederaţiei".

Cristian Godinac, totodată şi preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, membră a UGSR, ne-a declarat că în cadrul Congresului Extraordinar se va depune o rezoluţie de anulare a tuturor contractelor, deciziilor şi hotărârilor luate de conducerea UGSR, adoptate fără acordul Biroului Executiv.

Domnia sa a conchis: "Din informaţiile noastre s-ar putea ca problema să fie mult mai complicată decât atât, este posibil să se fi umblat inclusiv la cadastru".

Vicepreşedintele UGSR ne-a mai explicat că a depus, ieri, plângere la Ministerul Afacerilor Interne, la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi la Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti împotriva celor doi executori judecătoreşti şi a lui Petrică Paraschiv, menţionând, totodată, că împotriva celor doi poliţişti care au asistat la acţiune a depus plângere disciplinară, numindu-i "complici pasivi".

* Ştefan Călinescu, acuzat şi că nu vrea să justifice cheltuirea a 250.000 euro din bugetul UGSR

Pe lângă problemele legate de clădirea din centrul Capitalei, preşedintele UGSR, Ştefan Călinescu, este acuzat de mai multe fapte care ar fi prejudiciat confederaţia. Astfel, conform cu documentul de convocare a Congresului UGSR din data de 19 iulie, confederaţia "nu poate funcţiona legal din cauza repetatelor refuzuri ale conducerii de a convoca Biroul Executiv, Consiliul Naţional şi Congresul, aşa cum au solicitat, în mai multe rânduri, organizaţiile afiliate la UGSR şi uniunile judeţene". 

De asemenea, în document se arată că "grupul organizat format din preşedintele Ştefan Călinescu, consilierii Cosmin Călinescu şi Ioana Isbăşescu, primvicepreşedintele Dumitru Puiu Horea şi secretarul general Dragoş Frumosu, refuză să justifice cheltuirea din fondurile confederaţiei a peste un sfert de milion de euro". Acelaşi grup este suspect, în documentul de convocare semnat de Marin Iancu, de "săvârşirea unor fapte penale - fals, uz de fals, evaziune fiscală, furt, abuz în funcţie - şi adoptarea unor decizii ilegale".

Pe lângă contractele de închiere a clădirii sediului UGSR, în atenţia Congresului mai este propus şi subiectul "derulării şi cheltuirii unor fonduri pe alte entităţi care poartă numele de UGSR şi care nu au fost recunoscute de instanţele din România".

Documentul de convocare a Congresului "solicită domnului Ştefan Călinescu şi grupului său să se abţină până la Congresul Extraordinar de a mai folosi ştampila confederaţiei şi de a semna, individual, sau prin intermediari, orice document care implică UGSR".


  Articol scris de VLAD PÎRVU pentru Bursa.ro

Ziarul Puterea:

 

FRJ MediaSind solicită instituţiilor statului să ancheteze asaltul unor grupuri de interese asupra UGSR

V.G. | 2014-07-09 15:56
FRJ MediaSind solicită instituţiilor statului să ancheteze asaltul unor grupuri de interese asupra UGSR

 

Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, membră cu drepturi depline a Uniunii Generale a Sindicatelor din România, confederație sindicală recunoscută de lege prin Decizia nr.474/2010 a Curții de Apel București, protestează față de de lipsa de reacție a Poliției în fața atacului unor adevărate grupuri de interese infiltrate în mișcarea sindicală, asupra patrimoniului confederației noastre.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei, în data de 8 iulie a.c., Ioana Isbăşescu, o aşa-zisă consilieră a președintelui UGSR Ștefan Călinescu, însoţită de un executor judecătoresc și de alte două persoane îmbrăcate în civil care au susținut că sunt ofițeri de poliție, au întrerupt activitatea confederației prin schimbarea yalelor de la birourile Președintelui Executiv al UGSR și  al personalului confederației, aflate în Bucureşti, Bdul. Regina Elisabeta nr 45, sector 5. După ce au încercat să spargă şi biroul vicepreședintelui UGSR în care se aflau computerele și alte echipamente tehnice  aflate în proprietatea FRJ MediaSind și puse la dispoziția confederației pentru activități de comunicare și de imagine, aceștia au sigilat biroul.

Deși atât președintele FRJ MediaSind, cât și vicepreședintele UGSR, secretarul executiv și alți angajați au solicitat executorului un ordin judecătoresc, acesta a susținut că acționează în urma unei Decizii care poartă antetul UGSR. „Executorul judecătoresc a săvârșit un mare abuz. Acestuia i s-a explicat în nenumărate rânduri că acea adresă nu poate să producă efecte juridice deoarece nu are ștampila oficială a UGSR și nici semnăturile membrilor Biroului Executiv, singurul for care putea să ia o astfel de decizie. Fără să țină cont de cererile noastre de respectare a legalității, el a continuat acțiunea abuzivă, fiind secondat, în acest demers ilegal, chiar de patronul firmei care a închiriat fraudulos unele spații din sediul UGSR. În mod straniu, nici apelarea serviciului 112 și sosirea unui echipaj de poliție, nici lovirea unui angajat, nici blocarea presei la intrarea în clădire, nici invitarea afară a vicepreședintelui UGSR și a secretarului executiv  de către patronul firmei care a pus monopol ilegal  pe clădirea UGSR, nu i-a determinat pe oamenii legii să intervină. Lipsa de reacție a polițiștilor ridică mari semne de întrebare și chiar, mai mult, generează suspiciunea unor implicări  interesate, care vizează acapararea unei clădiri de patrimoniu ce valorează câteva milioane de euro”, susţin membrii MediaSind.

 Având în vedere aceste fapte, FRJ MediaSind propune Congresului Confederației ce va avea loc în data de 19 iulie a.c., să voteze o Rezoluție privind anularea tuturor contractelor de închiriere a clădirii UGSR din Bdul. Regina Elisabeta nr 45, încheiate în mod fraudulos, pe o perioadă de 20 de ani, fără acordul organelor de conducere ale confederaţiei. Totodată FRJ  MediaSind cere instituțiilor abilitate ale statului să cerceteze și să pună capăt atacurilor grupurilor de interese asupra averii UGSR.


Cotidianul.ro:

Protest public
Acuzații grave: "UGSR – prădată din nou de grupuri de interese!"
Nu-i pace în sindicate
Nu-i pace în sindicate

Uniunea Generală a Sindicatelor din România protestează public faţă de blocarea activității confederației prin sigilarea și schimbarea yalelor de la birourile în care îşi desfăşoară activitatea Preşedintele Executiv, vicepreşedinţii şi personalul angajat din Sediul Central situat în București, Bdul. Regina Elisabeta nr. 45, sector 5, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție.

Redăm comunicatul de presă:

”Astăzi, 8 iulie 2014, în jurul orei 14,00, însoţită de un executor judecătoresc şi de doi poliţişti, o persoană care s-a legitimat Ioana Isbăşescu și care pretinde că este jurista şi consiliera personală a preşedintelui UGSR, Ștefan Călinescu, a schimbat yalele camerelor sediului confederației şi a sigilat mai multe birouri, printre care se află cele ale Preşedintelui Executiv, Vicepreşedinţilor, ai Federaţiei Naţionale Solidaritatea a Pensionarilor din România şi ai Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, organizații membre UGSR.

Fără a avea o hotărâre de evacuare, executorul judecătoresc a refuzat să țină cont de declarațiile vicepreşedintelui UGSR, ale secretarului executiv și ale celorlalți angajați potrivit cărora, așa-zisa Decizie care purta un antet UGSR și în baza căreia acesta intervenea, nu are nicio valoare juridică deoarece nu este aprobată de membrii Biroului Executiv, nu are ştampila oficială a UGSR şi nici semnăturile autorizate, fiind semnată de o persoană necunoscută în numele președintelui.

În apărarea acestor ilegalități a intervenit şi Petrică Paraschiv, patronul de facto al societăților care au închiriat în mod fraudulos, pentru o perioadă de 20 de ani, mai multe spații din clădirea UGSR, SC Casa Latină SRL și SC Zamorex LTD cu acționar unic din Cipru. Acesta i-a dat afară pe vicepreşedintele şi secretarul executiv ai confederației și a închis apoi uşa principală de la intrare pentru a nu permite accesul presei. A fost contactat serviciul 112 şi a sosit un echipaj care a consemnat declaraţiile reprezentantului UGSR în prezența echipei de jurnaliști de la Epoch Times.

UGSR anunţă opinia publică că aceste abuzuri orchestrate de către un grup organizat care doreşte înstrăinarea totală a Sediului UGSR, sunt generate de Convocarea de către membrii afiliați, a Congresului Extraordinar a UGSR, ce va avea loc în data de 19 iulie 2014, și care va lua în discuție cererea declanșării unei cercetări penale împotriva celor care au săvârșit fapte care încalcă legea și Statutul confederației.”


 
 
site-ul bursa.ro 

Copyright © 2003-2014
SC Meta Ring SRL. Toate drepturile rezervate

1-10 of 25