Ştiri‎ > ‎

Misiunea UGSR: I. De ce acum?

postat 13 feb. 2013, 02:02 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 14 feb. 2013, 01:34 ]
Decizia Consiliului editorial al ziarului „Solidaritatea“ de a publica, în interes public, docu­mente şi anchete care demonstrează frauda comisă de către unii reprezentanţi marcanţi ai confederaţiilor sindicale pentru  acapararea patrimoniului UGSR arată un singur lucru: că mişcarea sindicală din România trebuie, urgent, să-şi găsească un nou drum. Un drum al corectitudinii, al dreptăţii şi conştiinţei curate de la care, din nefericire, mulţi s-au abătut...

Revoltător este faptul că liderii care conduc de 23 de ani destinele întregii mişcări sindicale ştiau că administrează un patrimoniu furat. Probabil, aşa se explică şi jaful asupra acestuia, aşa cum ne arată excelentele anchete jurnalistice realizate de colegii noştri din presă, publicate şi pe site-ul UGSR. 
Concluziile acestor anchete sunt înţelese de orice lucrător sau pensionar, de orice om cu bun simţ care doreşte să se afle adevărul. Un adevăr care, din păcate, doare...

Mulţi se vor întreba, în mod justificat, de ce acum? De ce, după 23 de ani de la Revoluţie, este nevoie de reorganizarea mişcării sindicale din România, este nevoie să ne întoarcem la matcă, la locul de unde s-a pornit? De ce acum a fost nevoie ca organizaţii ale pensionarilor să se unească cu federaţii sindicale ale salariaţilor şi să reorganizeze UGSR? De ce acum instituţiile statului au început să acţioneze şi să ridice un pic vălul care exista peste corupţia din sistemul sindical? De ce acum e nevoie să pornim de la zero şi să ne reinventăm? 

Răspunsurile la aceste întrebări ar trebui să le cunoască orice membru de sindicat: 

Pentru că nu se mai poate continua cu impostura din mişcarea sindicală.
Pentru că încrederea populaţiei în sindicate a devenit aproape ZERO! 
Pentru că, în aceşti 23 de ani, s-au pierdut drepturi fundamentale pentru toţi angajaţii, inclusiv dreptul la grevă! Suntem printre singurele ţări în care putem să declanşăm o grevă doar o dată pe an, atunci când negociem un contract colectiv de muncă! 
Pentru că ne-am făcut de râsul Organizaţiei Internaţionale a Muncii când am acceptat un Cod al Muncii care a instaurat sclavia în România! 
Pentru că s-a jucat „Dansul pinguinului” atunci când ne-au tăiat salariile cu 25 la sută! 
Pentru că s-a negociat de fiecare dată în genunchi cu Puterea, deoarece aceasta avea sub masă dosarele cu corupţii din sindicate! Pentru că s-au acceptat sectoare de activitate unice în Europa, în care nu se pot negocia contracte colective de muncă! 
Pentru că au distrus aproape orice posibilitate de reprezentare şi de apărare a simplului membru de către sindicatele şi federaţiile afiliate în faţa angajatorului sau a instanţelor judecătoreşti! 
Pentru că lideri de confederaţii s-au transformat în patroni de SRL-uri, hoteluri şi de cluburi sportive fără să le mai pese de noi! 

Pentru că aşa nu se mai poate!

Principala misiune a USGR nu este recuperarea patrimoniului sau pedepsirea vinovaţilor  care l-au prăduit. Misiunea UGSR este să reclădească speranţa în mişcarea sindicală, să pună în primul plan interesul individului, aşa cum făcea în 1906.
Dar, despre toate acestea...în numărul viitor.

Cristi Godinac, redactor-şef